Powered by Smartsupp Spiritální procházka z Ram Jhula do Laxman Jhula ❤️ | e-shop Putu.cz

Originály z Bali a Indonézie

Vše skladem

Ruční výroba

Ruční výroba z Indonesie

produkt

15.4. 2024

Spiritální procházka z Ram Jhula do Laxman Jhula

Procházka z Ram Jhula do Laxman Jhula je jedinečným zážitkem, který nám ještě zintenzívnil prudký déšť. Tato trasa vede kolem řeky Gangy a oplývá duchovní atmosférou a nádhernými výhledy.

PhDr. Jiří Kočandrle Cestovatelské články

picture

Procházka z Ram Jhula do Laxman Jhula je jedinečným zážitkem, který nám ještě zintenzívnil prudký déšť. Tato trasa vede kolem řeky Gangy a oplývá duchovní atmosférou a nádhernými výhledy. A pochopitelně také v Indii neodmyslitelným provozem, zejména skůtrů a motorek, zvuky klaksonů spoustou obchůdků, jejich návštěvu jsme si však raději odpustili.

Procházka začíná u Ram Jhula, na schodech ghatu pod jedním z ikonických visutých mostů v Rishikeshi, který byl pojmenován po Ramovi, jedné z hlavních postav hinduistického eposu Ramajána. Tento most je nejen důležitou dopravní tepnou pro pěší a motorky, ale také místem setkání a výchozím poutním bodem pro mnohé věřící, jogíny a duchovní hledače.

Po překročení mostu cesta pokračuje proti proudu řeky Ganga, která je pro hinduisty svatá. Věří se, že její vody mají očistné účinky a schopnost osvobodit od hříchů. V prudkých monzumových deštích se Ganga rozvodňuje a proud se stává silnějším, což dodává procházce na dramatičnosti.

Ganga

Cestou narazíte na několik duchovních míst a ašramů, které lákají meditující z celého světa. Jedním z nich je Parmarth Niketan, jeden z největších a nejprestižnějších ašramů v Rishikeshi, kde se konají denní puja a ceremonie Ganga Aarti, které jsou velmi působivé a doporučujeme jejich shlédnutí.

Vedle duchovních míst je cesta obklopena bohatou flórou a faunou, která v prudkém dešti ožívá. Zelené listy stromů jsou ještě zelenější a vzduch je plný vůně čerstvé země a květů. Déšť také přináší pocit očisty, který se velmi hodí k meditativní atmosféře procházky.

Procházka končí u Laxman Jhula, druhého visutého mostu, který byl pojmenován po Lakšmanovi, bratru Rámy. Podobně jako Ram Jhula, i Laxman Jhula je místem setkání a symbolickým místem přechodu - nejen fyzického, ale i duchovního. Most byl v loňském roce nepřístupný kvůli rekonstrukci, ale doporučujeme cestou zpět, asi 50 m pod mostem navštívit restauraci Cafe on the Ganga, která má terasu s výhledem na řeku a dá se odtud sejít k řece na místo, které ke koupání přímo vybízí.

Do prudkého deště se nám původně moc nechtělo, ale bylo teplo a asi za 20 minut se déšť zmírnil a dokonce vykouklo sluníčko, takže výlet se opravdu vydařil a koupání v Ganze bylo skvělé i přes vysokou hladinu a prudký proud.

 

VIDEO: Mother Ganga In The Rain

Přečtěte si také