Powered by Smartsupp Na cestách po tajemné Indonésii: kultura vycházející z náboženství | e-shop Putu.cz

Originály z Bali a Indonézie

Vše skladem

Ruční výroba

Ruční výroba z Indonesie

produkt

29.4. 2019

Na cestách po tajemné Indonésii: kultura vycházející z náboženství

Indonésii jsme si zamilovali už při první návštěvě. Nadchnula nás rozmanitá, barevná kultura, protkaná řadou náboženských slavností, milí a věčně usměvaví lidé a hlavně jedinečná atmosféra. Pojďme se s indonéskou kulturou seznámit trochu blíže.

PhDr. Jiří Kočandrle Cestovatelské články

picture

Indonésii jsme si zamilovali už při první návštěvě. Nadchnula nás rozmanitá, barevná kultura, protkaná řadou náboženských slavností, milí a věčně usměvaví lidé a hlavně jedinečná atmosféra. Pojďme se s indonéskou kulturou seznámit trochu blíže.

Indonésii tvoří neuvěřitelných 17 508 ostrovů. Proto asi nikoho nepřekvapí, že místní obyvatelé hovoří až 500 různými jazyky a dialekty. Úřední jazyk, indonéština, byl vytvořen uměle, jako co nejjednodušší mix malajštiny a dalších dialektů. Děti se ho učí na školách, ale v rodinách většinou používají svá nářečí. Naštěstí pro nás a další návštěvníky tohoto skvostu, v posledních deseti letech stoupla na popularitě i angličtina, se kterou se ve městech bez problému domluvíte.

Nadpřirozené bytosti, duchové a síly

Indonésie je rozmanitá i co se týče náboženství, i když většina obyvatel se hlásí k islámu, nejedná se o nijak radikální formu. Muslimové tak žijí vedle hinduistů, budhistů, protestantů, římských katolíků i vyznavačů animismu, který je v některých vzdálených oblastech povolen.

A právě animismus je velmi zajímavý – jeho příznivci věří v existenci nadpřirozených bytostí, jevů a sil. Všechno je živé, každá součást přírody a i když někdo nebo něco zemře, jeho duch žije dál. Tyto nadpřirozené bytosti a síly zasahují do lidských životů. Proto se v této souvislosti často setkáváme s nejrůznějšími uměleckými předměty, barevnými zvířecími soškami a dekoracemi, které z animismu vycházejí nebo jsou jím silně ovlivněny.

Kultura, která kombinuje desítky vlivů

Na Indonésii se podepsaly vlivy indické, arabské, čínské či třeba malajské, které se různě mísily s ostatními náboženskými  zvyky a kmenovými tradicemi. Což ostatně můžete pozorovat mezi našimi dekoracemi, kde nechybí sošky Buddhy, Ganéši, ani čínských draků. Indonésané jsou známí velkým množstvím svátkům, které vychází jak z jednotlivých náboženství, tak z původních dávných tradic.

Nejvíce náboženských svátku se slaví na Bali, mezi turisty je hodně oblíbený balijský nový rok Nyepi. Večer před státním svátkem se ulice plní průvody zlých duchů, kteří se pak spalují. Oslavuje se ale pouze do půlnoci. Aby se duchové nevrátili, po půlnoci musí být všichni doma a potichu, nesvítit, rozjímat a odpočívat. To je oproti našim novoročním oslavám výrazný rozdíl!

Tance, zpěv a bubnování

Veselou atmosféru podporují tradiční tance. Ty patří ke všem státním svátkům, oslavám a rituálům. Pokud se chystáte na hinduistické Bali, můžete se těšit na tanec spojený s divadelním představením, maskami a výrazným líčením. Mezi turisty je oblíbený hlavně opičí tanec Kecak, vycházející z tradičního příběhu Rámajána o princi Rámovi, který zachraňuje princeznu Sítu před opičím vojskem v čele s Hanumanem. Podmanivá vůně vonných tyčinek, plameny, cvakavé zvuky, zrychlující rytmus a naléhavost celého tance, slibují opravdu krásnou podívanou.

Indonésie je zkrátka plná tanců, divadla a neotřelé hudby, většinou založené na tradičním orchestru bicích nástrojů, který se nazývá gamelan. A protože jsme si tuto živoucí, veselou a pulzující atmosférou zamilovali, chceme ji přenést i do vašich domovů, skrz produkty, které do Česka pravidelně dovážíme.

Přečtěte si také