Powered by Smartsupp Lávový kámen: co je zač a proč se z něj vyrábějí sošky Buddhy? | e-shop Putu.cz

Originály z Bali a Indonézie

Vše skladem

Ruční výroba

Ruční výroba z Indonesie

produkt

13.10. 2022

Lávový kámen: co je zač a proč se z něj vyrábějí sošky Buddhy?

V naší nabídce najdete tyto sošky vyrobené z lávového kamene. V následujícím článku vám přiblížíme, proč v Indonésii tvoří sošky Buddhy a dalších božstev právě z tohoto materiálu.

PhDr. Jiří Kočandrle

picture

Rádi byste do vašeho domova vnesli trochu exotiky a duchovna? Zaměřte se na sošky vyobrazující boha Buddhy, které k vám domů vnesou mír a harmonii. V naší nabídce najdete tyto sošky vyrobené z lávového kamene. V následujícím článku vám přiblížíme, proč v Indonésii tvoří sošky Buddhy a dalších božstev právě z tohoto materiálu.

Bazanit a jeho význam v indonéské kultuře

Bazanit je lávový kámen (roztavená hornina, která se na povrch země dostává během sopečných erupcí). V té chvíli má teplotu přibližně 1000 ⁰C. V závislosti na výšce vrstvy tuhne tento vyvřelý materiál několik minut až let.

Vzhledem k tomu, že Indonésie patří mezi vulkanicky nejaktivnější oblasti na zemi, je na ostrovech, zejména pak na Jávě či Bali, už tisíce let dostatek tohoto zvláštního materiálu pocházejícího ze samotného nitra Země. Není proto divu, že ho místní lidé od nepaměti používali k tvorbě náboženských soch všech velikostí, které zdobily jejich domovy i chrámy.

Harmonie a spojení s přírodou

Snadná dostupnost není jediným důvodem, proč jsou sošky buddhistických božstev tradičně vyráběny právě z lávového kamene – Indonésané totiž věří v jeho zvláštní účinky. Lávový kámen chrání proti negativním energiím a posiluje ty pozitivní, dodává sebedůvěru, pocit bezpečí a vyrovnanosti a propojuje s přírodou. Ruční zpracování tohoto materiálu do podoby Buddhy, Ganeshi a dalších božstev jen posiluje jeho harmonizační a energizační účinky.

Proč mít sošku Buddhy?

Buddhistické sošky nejsou jen zajímavými orientálními doplňky. Spirituálně naladění lidé cítí z jejich přítomnosti uklidňující energii. Samotný Buddha je symbolem moudrosti, soucitu a blahobytu. Bývá znázorňován v několika pozicích (mudrách).

Atmandiali mudra k meditaci

Gesto, ve kterém má Buddha ruce sepnuté před srdeční čakrou, působí, jako by byl zachycen v modlitbě. I proto zklidňuje, pomáhá soustředění a podporuje vyrovnanost. Pomáhá ukonejšit rozbouřenou mysl, hodí se proto do místnosti, kde nejčastěji meditujete.

Vitarka mudra pro moudrost

Spojení palce a ukazováčku do kruhu zobrazuje předávání Buddhova učení – drahmy. Zobrazuje spojení lidského vědomí a osvícené mysli. Toto zobrazení se hodí do míst, kde se učíte nebo komunikujete se svými blízkými.

Bhumispharsa mudra

Mudra zobrazující pozici, ve které Buddha došel k osvícení, připomíná Buddhovo vítězství nad pokušením démonským králem Marou. Je symbolem vítězství ducha nad hmotou a jeho osvobození od světských pastí. Pomáhá přejít od vzteku a hněvu k moudrosti.

Ať už si vyberete sošku z jakéhokoliv materiálu a v jakékoliv pozici, jistě vnese do vašeho domova klid a pozitivní energii. A pokud si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás. Rádi vám poradíme a pomůžeme vám vybrat sošku, která se ve vašem domově bude nejlépe vyjímat.