Powered by Smartsupp Hinduistické sošky z Bali a jejich význam | e-shop Putu.cz

Originály z Bali a Indonézie

Vše skladem

Ruční výroba

Ruční výroba z Indonesie

produkt

18.6. 2021

Hinduistické sošky z Bali a jejich význam

Lákají vás exotické dálky a chcete si přenést alespoň trochu východoasijského kouzla k sobě domů? K velice oblíbené variantě ozvláštnění tuzemského interiéru patří vkusné doplňky a sošky božstev z kovu či dřeva. ⬅️

V dnešním článku se zaměříme na to, co sošky v našem e-shopu reprezentují a jaký je jejich význam pro indonéská společenství.

PhDr. Jiří Kočandrle Tipy na výrobky a péči o ně

picture

Lákají vás exotické dálky a chcete si přenést alespoň trochu východoasijského kouzla k sobě domů? K velice oblíbené variantě ozvláštnění tuzemského interiéru patří vkusné doplňky a sošky božstev z kovu, kamene či dřeva. V dnešním článku se zaměříme na to, co sošky v našem e-shopu reprezentují a jaký je jejich význam pro indonéská společenství.

Indonésie vytváří pestrobarevný náboženský koktejl

V Indonésii neplatí taková volnost výběru náboženství, jako je tomu v evropských zemích. Každý občan musí být oficiálně přihlášen k jednomu z pěti uznávaných náboženských směrů – islámu, protestantismu, katolicismu, hinduismu nebo buddhismu. Vůbec nejrozšířenějším náboženstvím je islám (v Indonésii ho vyznává přes 87 procent lidí), nejedná se ovšem o státní náboženství, což je velmi důležité vědět, jelikož množství lidí si Indonésii spojuje právě s muslimskou vírou. Není to tak docela pravda, přestože Indonésie jako celek tvoří největší islámskou zemi na světě. Zdejší islám se ovšem od arabského proudu liší svou osobitou formou a není většinou tak přísný.

Další velkou skupinu tvoří křesťané (necelých 10 procent), za nimiž následují hinduisté (necelá 2 procenta) a buddhisté (0,7 procenta). Výjimku tvoří Bali, kde se téměř 87 procent obyvatelstva hlásí k hinduistické víře. Právě na Bali žije většina představitelů hinduistické menšiny v Indonésii. Přestože poslední dvě náboženství tvoří výraznou menšinu, jsou to právě ona, která si běžný Evropan s tajuplnou Indonésií nejčastěji spojí. Povolený je také animismus, což je víra v existenci božstev obsažených v každých jevech a věcech tohoto světa. Víra v to, že vše na zemi je živé a má svou duši, je v indonéské kultuře zakořeněna velmi hluboko. Velice důležité jsou také posmrtné rituály a uctívání mrtvých.

Díky pluralitě náboženství tvoří Indonésie úchvatný koktejl, kdy se jednotlivá náboženství navzájem ovlivňují a doplňují a vznikají tak na první pohled bizarní a nečekané náboženské formy. Proto si například při zmínce o Bali každý vybaví pestrobarevnou, nádhernou, exotickou a tajemnou směsici náboženských zvyklostí a symbolů. Na tomto ostrově se setkáme se směsicí hinduismu a místní tradiční víry, která má i vlastní termín – balijský hinduismus, ke kterému se hlásí 87 procent obyvatel této ostrovní indonéské provincie.

Bůžci a božstva

Mezi nejpopulárnější sochy v naší nabídce patří vyobrazení Buddhy a Ganeshi. Buddha je hlavním symbolem buddhismu a je nejčastěji reprezentován vsedě se zkříženýma nohama v meditativní poloze. Můžete si u něj vybrat mezi rukou v pozdravu „Namasté“ (mudra Atmanjali) anebo v klíně (mudra „Swadhisthana“ čakry). Soška Buddhy je vnímaná coby symbol moudrosti, vyrovnanosti, osvícení, štěstí, blahobytu a pozitivní energie.

Hinduistický proud pak reprezentuje božstvo Ganesha, který symbolizuje moudrost a úspěch. Patří k jednomu z nejoblíbenějších představitelů tohoto náboženství (populární je ale také v buddhismu). Jedná se o božstvo se sloní hlavou a čtyřmi pažemi. Jeho sloní hlava představuje inteligenci, věrnost a sílu. Čtyři paže symbolizují mysl, intelekt, ego a vědomí. Hinduisté věří, že Ganesha se po celém světě pohybuje na hřbetě myši, která je velká asi jako kůň, takže bůžka snadno uveze.

Velice oblíbené jsou také sošky Shivy, Vishnu a Brahmy – trojjediné hlavy neboli trimúrti. Jedná se o označení trojice hlavních hinduistických božstev: Brahmy – stvořitele, Višnua – udržovatele, a Šivy – ničitele. Společně tvoří jeden celek – nejvyšší božstvo Íšvara, který zaručuje správný chod celého vesmíru.

Mezi další božstva v naší nabídce patří také Dewi Sri – ochránkyně rýže a plodnosti. Toto božstvo je oslavováno obětmi a dary, které se vkládají do svatyní, kde se následně provede náboženský rituál. Dewi symbolizuje prosperitu, bohatství a život.

Sošky si můžete vybrat v různých provedeních – ať už ze dřeva, odlévané z kovu, bronzu či slitiny nebo také ručně tesané z kamene. Ručně tesané sošky z lávového kamene jsou vhodné i do exteriéru – lávový kámen je relativně měkký a pórovitý (tvrdostí se pohybuje na škále mezi pískovcem a říčním kamenem) a vcelku dobře odolává mrazu – sošku tak můžete mít celoročně na zahradě (doporučujeme před zimou ošetřit přípravkem na ochranu kamene proti zvětrávání, např. Strong 2000).

Je potřeba počítat s tím, že každý kus je originál a fotky na webu jsou pouze ilustrační. V případě zájmu vám rádi nafotíme konkrétní sošky, které máme v danou chvíli na skladě, abyste si mohli vybrat přesně takovou, která se ve vašem interiéru či exteriéru bude nejlépe vyjímat.

Přečtěte si také