Powered by Smartsupp Kouzelné zahrady uprostřed rýžových polí | e-shop Putu.cz

Originály z Bali a Indonézie

Vše skladem

Ruční výroba

Ruční výroba z Indonesie

produkt

9.5. 2017

Kouzelné zahrady uprostřed rýžových polí

Co všechno najdete ve vnitrozemí ostrova Bali? Budete se divit!

Lucie Kočandrlová Cestovatelské články

picture

Pokud se někdy vydáte do vnitrozemí ostrova Bali, narazíte na nádhernou svěží přírodu a na spoustu rýžových políček a teras. Rýžová pole však nejsou jedinou krásou, kterou tu objevíte. Jistě budete velmi překvapeni, až uprostřed polí, na kterých pracují dělníci po kolenech v bahně, narazíte i na komplex zahrad, bazénů a fontán Tirta Gangga.

Tirta Gangga bývala kdysi královským vodním palácem, který roku 1948 nechal vystavět Raja Karangasem. Byl to opravdu pozoruhodný muž, protože nejen, že zahrady navrhnul, ale také s jejich výstavbou sám pomáhal. Dnes už se název nevztahuje pouze k paláci, ale k celému komplexu zahrad. Tirta Gangga v překladu znamená doslova „voda z Gangy“, čímž vlastně odkazuje na kořeny balijského hinduismu, které sahají až do samotné Indie.

Celý areál byl bohužel v roce 1963 zničen výbuchem sopky Gunung Agung. Netrvalo však dlouho a celý komplex byl zrekonstruován. Dnes láká nejen turisty z celého světa, ale také místní, kteří sem rádi zajdou o víkendu jen tak na procházku nebo třeba dokonce na piknik.

Areál je rozdělen na tři úrovně. Každá z úrovní je pak tvořena zahradami s exotickými květinami a vodními nádržemi s fontánami a sochami, které ukazují jedinečnou kombinaci balijské a čínské architektury. Středem komplexu je ohromná jedenácti-úrovňová fontána a nejvyšším bodem je právě onen palác. V současnosti už však jako palác nefunguje. Najdete zde místo něj restauraci a čtyři bungalovy, které jsou k pronájmu. Většina nádrží je sice obydlena rybami, takže se v nich nemůžete koupat, můžete ale skrz celý bazén projít suchou nohou po dlaždicích, které jsou umístěny přímo ve vodě. Pokud byste se však opravdu chtěli koupat, jeden z bazénů je k tomu přímo určen.

I přes častý ruch turistů i místních působí Tirta Gangga opravdu klidným dojmem. Pokud se tedy chystáte na Bali, určitě tento komplex nevynechejte.

Tirta Gangga Overall Picture

Tirta Gangga Waterway

Tirta Gangga Waterfront

Tirta Gangga Statue detail

Overlooking Tirta Gangga

Tirta Gangga God Statue

Tirta Gangga Overlook

Tirta Gangga

Tirta Gangga Bridge

Tirta Gangga Palace

Fotografie: Jiri Kocandrle

Přečtěte si také