Powered by Smartsupp Dekorace v budhistickém stylu: interiér v harmonii s přírodou | e-shop Putu.cz

Originály z Bali a Indonézie

Vše skladem

Ruční výroba

Ruční výroba z Indonesie

produkt

29.4. 2019

Dekorace v budhistickém stylu: interiér v harmonii s přírodou

Přemýšlíte, jak dostat do svého domova pozitivní atmosféru? Vyzkoušejte budhistický styl, vynikající tvarovou čistotou, minimalismem a přírodními materiály. Vybavte si interiér masivním tropickým nábytkem, dostatkem zeleně a pozitivní dekorací, třeba soškou inspirativního Buddhy. Jak takový budhistický styl vypadá?

PhDr. Jiří Kočandrle Tipy na výrobky a péči o ně

picture

Přemýšlíte, jak dostat do svého domova pozitivní atmosféru? Vyzkoušejte budhistický styl, vynikající tvarovou čistotou, minimalismem a přírodními materiály. Vybavte si interiér masivním tropickým nábytkem, dostatkem zeleně a pozitivní dekorací, třeba soškou inspirativního Buddhy. Jak takový budhistický styl vypadá?

Nejdříve pár slov o samotném buddhismu  - shrnout na pár řádcích všechny principy buddhismu je složité, pod tímto názvem se totiž skrývá celá řada filozofických a náboženských škol, pocházejících z indického subkontinentu i jiných částí Asie. Všechny směry ale mají stejný základ, vychází z učení osvíceného učitele Siddhárthy Gautamy, který je známý jako Buddha – probuzený, osvícený.

Buddhismus v kostce

Cílem tohoto učení je vysvobození bytostí z koloběhu zrození a smrti a umožnění uvědomělého a blaženého života, dosažením nirvány. Buddha odrazoval lid od slepé víry a podléhání názorů někoho jiného, jakkoliv autoritativního. Řečeno moderní mluvou, kritické myšlení je v budhismu důležité, základem je otevřená lidská mysl, schopná propojit se s kolektivním vědomím a využít i vědomosti z minulých životů.

Cesta k osvícení a konečnému vysvobození vede mimo jiné skrze série meditací, kterým buddhisté dochází moudrosti, soucitu, radosti a neohroženosti. Tato stezka vysvobození se řídí pravidly, které se různě liší dle budhistických směrů (Théraváda, Mahájána a Vadžrajána). A protože buddhisté obecně patří mezi nejšťastnější a nejmírumilovnější lidi na světě, není od věci takovou atmosféru vytvořit i v našich domovech.

Budhismus v domácnosti

Žádný konzumní život, žádná agresivita, ale potěšení ducha. Interiér musí být zařízený v harmonii s přírodou. Proto pracujte s přírodními materiály, jako je kámen, dřevo, bambus, zkamenělá láva…Vše samozřejmě v přírodních barvách, hnědé, zelené, modré, cihlově červené, tropické jantarově žluté a také v černé a bílé. . Obyvatelé Indie, Asie a zejména ostrovů dobře věděli, že s přírodními zdroji se musí šetřit, vsaďte proto na minimalismus i vy.

Pečlivě vybírejte. Do obývacího pokoje sedne masivní nábytek například z teakového či suarového dřeva, nebo třeba zajímavý konferenční stolek s deskou ze zkamenělého dřeva. Podlahy volte dřevěné, kamenné nebo bambusové. Koupelně dodá tropickou atmosféru kamenné umyvadlo a v ložnici se budete dobře cítit třeba díky teakovému nočnímu stolku. Váš interiér musí být jednoduchý, čistý a jen s tím nejnutnějším nábytkem.

Dekorací poskrovnu, ale zvesela

Přírodní nábytek už je sám o sobě dekorativní, a aby interiér působil co nejvzdušněji, s dekoracemi šetřete. Malá soška inspirativního Buddhy či zajímavá váza s květinami však do interiéru rozhodně patří. Nebojte se také vonných lamp, tyčinek a svíček – pro správnou atmosféru je důležitá i vůně.

Zeleň, len a bavlna

V interiéru nesmí chybět dostatek zelených rostlin a bytový textil by měl být hlavně z bavlny a lnu. I u osvětlení se držte přírodních materiálů a opatřete je papírovými či látkovými stínítky. Vytvoříte tak interiér, ve kterém se žije s čistou myslí - v harmonii s přírodou, bez rušivých elementů a negativní energie.

Přečtěte si také