Powered by Smartsupp Svítání na ostrově Bali v obrazech | e-shop Putu.cz

Originály z Bali a Indonézie

Vše skladem

Ruční výroba

Ruční výroba z Indonesie

produkt

27.4. 2017

Svítaní na Bali v obrazech

Už jste někdy viděli takový východ slunce na balijském pobřeží? Podívejte se na kouzelné fotografie pořízené z pláže Villa Selina.

Lucie Kočandrlová Cestovatelské články

picture

Už jste někdy viděli takový východ slunce na balijském pobřeží? Podívejte se na kouzelné fotografie pořízené z pláže Villa Selina.

Krása Bali

Ranní pobřeží severovýchodní části ostrova Bali je specifické svým dechberoucím pohledem na nebezpečnou a přesto klidně vypdající sopku Agung. Gunung Agung je v současnosti neaktivní stratovulkán, který je se svou výškou 3142 m zároveň nejvyšším bodem ostrova.

V ranním slunci vypadá spící sopka doslova pokojně. Její poslední výbuch ale v minulosti způsobil rozsáhlé škody a umrtí mnoha lidí. Když v roce 1963 došlo k poslední a největší erupci Agungu, hinduističtí obyvatelé Bali se zrovna připravovali na svátek Eka Dasa Rudra, který se koná pouze jednou za 100 let. Balijci pak za katastrofu vinili prezidenta Sukarna, protože prý zvolil nesprávné datum svátku. Sopečná erupce zabila asi 1500 lidí a většina ostrova byla zasypána prachem. Zvláštností je, že hinduistický chrám Pura Besakih, který se nachází na úpatí Agungu, byl lávou nedotčen. Místní to považují za zázračné znamení od bohů.

I přes krutou minulost je však Agung nádherným vrcholkem tyčícím se na obzoru ostrova Bali, který rozhodně stojí za vidění. Pokud však nemáte možnost prohlédnout si Agung na vlastní oči, podívejte se alespoň na naše fotografie při únorovém svítání.

Sunrise behind the volcano

 Fota: Jiří Kočandrle

Přečtěte si také